"Γροθιά ανάμεσα στα χέρια" Τονγκ Μπέι Τσουάν 通臂拳 (Tong Bi Quan)

Τονγκ Μπέι Τσουάν (TongBiQuan) "Γροθιά ανάμεσα στα χέρια” ή "Γροθιά της σκιάς”.

Το όνομα Τουνγκ Μπέι Τσουάν 通臂拳 (Tong Bei Quan) "Η γροθιά ανάμεσα από τα χέρια", εύκολα συγχέεται με την μορφή που ονομάζεται Τουνγκ Μπι Τσουάν (Tong Bi Quan) του Γου Σου 武术 (Wu Shu). Σε αυτή την μορφή του Γου Σου, το Τουνγκ σημαίνει "περνώ ανάμεσα" και το Μπι σημαίνει "πλάτη". Το όνομα δηλώνει πως η ενέργεια στέλνεται "διαμέσου της πλάτης" βγαίνοντας με ελικοειδή μορφή από την σπονδυλική στήλη. Το Σάο Λιν Τουνγκ Μπέι, έχει όχι μόνο διαφορετική άποψη αλλά και διαφορετικούς κινεζικούς χαρακτήρες. Σε αυτή την περίπτωση ο χαρακτήρας Μπέι σημαίνει "χέρι". Πολλές φορές ο χαρακτήρας Μπέι προφέρεται Μπι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση των μορφών, εάν κάποιος δεν γνωρίζει τους χαρακτήρες. Επιπροσθέτως στο Σάο Λιν Τουνγκ Μπέι Τσουάν, η λέξη Τουνγκ, προέρχεται από την κινεζική λέξη Τουνγκ Τον (Tong Ton). Είναι απλά ο διπλασιασμός του χαρακτήρα που σημαίνει "περνώ ανάμεσα". Η σημασία της λέξης είναι όλος, ολόκληρος, ολοκληρωμένος, γεμάτος.

Το σύστημα Σάο Λιν Τουνγκ Μπέι Τσουάν περιλαμβάνει αρκετές μορφές πολεμικών τεχνών Σάο Λιν. Για παράδειγμα τη μορφή Σιάο Τουνγκ Μπέι Τσουάν 小通臂拳 (Xiao Tong Bei Quan) "Η μικρή γροθιά ανάμεσα από τα χέρια" και τη μορφή Τα Τουνγκ Μπέι Τσουάν 大通臂拳 (Da Tong Bei Quan) "Η μεγάλη γροθιά ανάμεσα από τα χέρια". Ο μεγάλος δάσκαλος Σι Σου Σι 释素喜 (Shi Su Χi 1924 - 2006), ήταν ο ηγούμενος του νότιου ναού Σάο Λιν το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα στο Τουνγκ Μπέι Τσουάν και αναφέρεται ως Ναν Γιουάν Τουνγκ Μπέι Τσουάν 南院通臂拳 (Nan Yuan Tong Bei Quan) "Η γροθιά ανάμεσα στα χέρια του νότιου προαύλιου".

Το σύνολο του Σάο Λιν Τουνγκ Μπέι Τσουάν, δημιουργήθηκε βασισμένο σε 3 θεμέλια Σαολίν: Τη μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 (Xiao Hong Quan) "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου", τη μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Da Hong Quan) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου" και τη μορφή Χόου Τσουάν 猴拳 (Hou Quan) "Η γροθιά της μαϊμούς" (Εμπνεύστηκε από τους μοναχούς βλέποντας τις μεμονωμένες κινήσεις χεριών των πιθήκων).

Στην περίοδο της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Song 960 - 1279) ο τότε ηγούμενος του ναού Σάο Λιν σεβασμιότατος Φου Τσου 福居 (Fu Ju) συνέλεξε από τα αρχεία του ναού για την πυγμαχία Σάο Λιν διάφορες φόρμες μεταξύ των οποίων και το Τα Τουνγκ Μπέι Τσουάν και τις έβαλε σε ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών Σάο Λιν. Αυτό το εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για τον κλειστό κόσμο των μοναχών με σκοπό αυτές οι μορφές να μη δημοσιοποιηθούν στον έξω κόσμο. Το Τουνγκ Μπέι Τσουάν ήταν ένα από τα πιο φημισμένα και πρακτικά συστήματα του ναού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους μάχιμους μοναχούς στην κατατρόπωση των εχθρικών στρατών των διάφορων δυναστειών. Ενώ ανήκει στο εγχειρίδιο Σάο Λιν με τις μη δημοσιοποιημένες μορφές πυγμαχίας, είναι το μόνο που δημοσιοποιήθηκε.

Το Τονγκ Μπέι Τσουάν ήταν ένα από τα πιο φημισμένα και πρακτικά συστήματα του ναού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους μάχιμους μοναχούς στην κατατρόπωση των εχθρικών στρατών των διάφορων δυναστειών.

Η εκπαίδευση στο ναό Σαολίν βασίζεται στο ποίος διδάσκει. Οι αρχάριοι χωρίζονται σε διάφορες ομάδες και μαθαίνουν διαφορετική ύλη και αυτό γιατί κάθε δάσκαλος έχει το δικό του σετ φορμών και διδασκαλίας. Πέρα όμως από την διδασκαλία του εκάστοτε δασκάλου, πρέπει υποχρεωτικά όλοι η μαθητές που ασχολούνται με το Σαολίν Κουνγκ Φου, να κάνουν το Σιάο Χουνγκ Τσουάν και το Τα Χουνγκ Τσουάν, οι οποίες μαζί με το Τονγκ Μπέι Τσουάν (TongBeiQuan), θεωρούνται οι βασικότερες και από τις παλαιότερες φόρμες του ναού Σαολίν.

Κινήσεις:

  1. Αρχική στάση.
  2. Στάση ετοιμότητας.
  3. Ο χρυσός φοίνικας πετάει άμμο.
  4. Αστραπιαία γροθιά και πάτημα βάσης.
  5. Τίγρη που μάχεται.
  6. Η μαύρη τίγρη κλέβει την καρδιά.
  7. Μπλοκ σε στάση τόξου.
  8. Χέρια σε ευθεία γραμμή.
  9. Κλείσιμο της σιδερένιας πόρτας γυρνώντας προς τα πίσω.
  10. Χτύπημα με την παλάμη το δεξί πόδι.
  11. Κινήσεις των βουνών αλλάζουν το τοπίο.
  12. Το χρυσό παιδί προσφέρει μια εικόνα.
  13. Σφυρήλατη πυγμή 1000 λιβρών.
  14. Μέτρηση του τόξου από τα αριστερά .
  15. Γερανός που πετά πέρα από το βουνό.
  16. Επίθεση της τίγρης.
  17. Ισχυρή πυγμή χαλιναγωγεί τα άλογα.
  18. Χτύπημα στο αυτί με μια πυγμή.
  19. Οδηγώντας την κατσίκα στην διάβαση.
  20. Χαράζοντας τον αέρα σε στάση αλόγου.
  21. Χτύπημα με την παλάμη το αριστερό και δεξί πόδι.
  22. Η τίγρης με ένα άλμα πιάνει το θήραμα.
  23. Χτύπημα στην καρδιά σε στάση τόξου.
  24. Γύρισμα στα χέρια σε σταυρωτή στάση.
  25. Κινήσεις των βουνών σέρνουν το τοπίο.
  26. Χτύπημα με τις παλάμες σταυρωτά.
  27. Χτύπημα των αυτιών με τις δύο γροθιές.
  28. Ένωση με τις παλάμες πάνω από το γόνατο.
  29. Ισχυρή πυγμή χαλιναγωγεί τα άλογα.
  30. Χτύπημα δεξιού ποδιού.
  31. Χαμηλό λάκτισμα με το τακούνι.
  32. Εναέριο χτύπημα δεξιού ποδιού.
  33. Λάκτισμα ανεμοστρόβιλου.
  34. Ο ήρωας κάθεται στο βουνό.
  35. Κλείσιμο.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών