Γιν Γιάνγκ και διατροφή

Γιν Γιάνγκ και διατροφήΈνα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) είναι η αντιμετώπιση των ασθενών ώς ατομικότητες με ιδιαίτερα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Οι συμβουλές πάνω στις διαιτητικές συνήθιες για να επιτευχθεί η ισορροπία στο σώμα είναι προσωπικές για τον καθένα. Δεν υπάρχει μια συνταγή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις.

Η σωστή διατροφή από τη πλευρά της ΠΚΙ περιλαμβάνει τις 5 γεύσεις (αλμυρό, πικάντικο, ξινό, πικρό, γλυκό). Όλα προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες του καθένα χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις καιρικές συνθήκες και τις τροφές που βρίσκονται σε αφθονία, ανάλογα την εποχή του χρόνου.

Για παράδειγμα, η καλοκαιρινή ζέστη είναι πιο Yang από τον χειμώνα που είναι πιο Yin. Eάν κάποιος έχει ανεπάρκεια Yang θα χρειαστεί να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφών με Yang ποιότητα (για παράδειγμα τροφές που θερμαίνουν το σώμα όπως στυπτικά και πικάντικα βότανα ή φαγητά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια Yin η δίαιτά μας πρέπει να αναπλήρώνει την Yin ενέργεια που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η γλυκιά ποιότητα στο φαγητό μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Σε γενικές γραμμές η διατροφή που στηρίζεται στους κανόνες της ΠΚΙ , μπορεί να ισορροπεί τα αντίθετα. Όταν μας λείπει το Yang πρεπει να καταλώνουμε Yang τροφές και μάλιστα περισσότερο το χειμώνα, όταν το Yin είναι στο απόγειό του. Από την άλλη, το καλοκαίρι πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερο Yin από το φαγητό μας, αφού το Yang, είναι στο απόγειό του.
Πολλές φορές, πρέπει να συντονιζόμαστε με την εποχή: Yin τροφές το χειμώνα, Yang τροφές το καλοκαίρι.

Επιγραμματικά : Λίπος, μπαχαρικά, πρωτείνες, τονώνουν τη Yang ενέργειά μας, αντίθετα δατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά τονώνουν τη Yin ενέργεια.
Τέλος, ο τρόπος μαγειρικής επηρρεάζει το Yin-Yang των τροφών. Το τηγάνισμα αυξάνει το Yang. Ο ατμός αυξάνει το Yin. Όταν το φαγητό σερβίρεται μαγειρεμένο και ζεστό, παίρνουμε περισσότερο Yang απ'όσο δίνουν οι ωμές και δροσερές τροφές, που τονώνουν τοYin στο σώμα.

Η τροφή μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο φάρμακο στις ανισορροπίες του σώματος και η θεωρία Yin -Yang μας βοηθάει να αντιληφθούμε πως λειτουργούν οι νόμοι της φύσης και κατ'επέκταση να κατανοήσουμε το σώμα μας και τις ανάγκες του.

YIN YANG
μήλα ψάρι
μπανάνες κοτόπουλο
μαύρα φασόλια σόγια
οστρακοειδή ψωμί
μανιτάρια ζάχαρη
τόφου καφές 
τυρί κανέλα
αγγούρι σπόρια 
ντομάτα σκόρδο
μέλι σοκολάτα
λεμόνι αλκοόλ


Βεατρική Βλαστάκη http://www.shiatsu-massage.gr










 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών