Ενεργειακή άσκηση "Τσι Κουνγκ" 软气功 (Qi Gong)

Πρωταρχικός ρόλος των ασκήσεων Τσι Κουνγκ είναι να μας δώσουν ευεξία και να μας κάνουν να νιώθουμε καλά μέσα μας. Πέραν της κλασσικής γυμναστικής απευθύνεται σε ένα σύστημα πιο βαθύ και άυλο, αυτό της βιοενέργειας. Η βιοενέργεια εκτός από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες (καιρός, περιβάλλον κ.λπ.) μπορεί να επηρεαστεί και από την συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Βγαλμένο από τα σπλάχνα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ο σκοπός του είναι η πρόληψη της υγείας, η ενδυνάμωση του οργανισμού και ακόμη πιο βαθιά η ειρήνη του νου και της καρδιάς μέσω της ορθής χρήσης της "πρόθεσης".

Το Σαολίν Τσι Κουνγκ (δεξιότητα της εσωτερικής ενέργειας) είναι η παλαιότερη μορφή της παραδοσιακής Σαολίν Γου Κουνγκ (πολεμικής δεξιότητας). Η πρακτική συνδυάζει την αναπνοή και κινητικές διατάσεις σε ασκήσεις που είναι σχεδιασμένες για να χαλαρώνουν τους μυς, να διευκολύνουν τη ροή του αίματος, τη ρύθμιση της εσωτερικής ενέργειας (Τσι στα κινέζικα 气), όπως και την αύξηση του μεταβολισμού. Η πρακτική για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή και υγιή σωματική διάπλαση, να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να θεραπεύσει ασθένειες και να παρατείνει τη ζωή.

Τα μικρά παιδιά με το Τσι Κουνγκ μπορούν να αναπτύξουν την σοφία και τη δύναμη της θέλησης και να ασκήσουν την επιμονή. Στους μεσήλικες το Τσι Κουνγκ μπορεί να απελευθερώσει το άγχος από την εργασία και να χαλαρώσουν τα νεύρα. Για τους ηλικιωμένους, τα οφέλη είναι πάρα πολλά, ανάμεσά τους είναι η αυξημένη κινητικότητα, η ευκαμψία και η δύναμη.

Οι ασκήσεις Τσι Κουνγκ ασκούνται ως επί το πλείστον στατικά, σε σύνολα κινήσεων, με συντονισμό αναπνοής συνδυασμένη με τη δράση και τη συγκέντρωση του νου για να δημιουργήσουν μια φυσική ροή της ενέργειας στο σώμα.

Παρακάτω παραθέτουμε 5 βασικά Τσι Κουνγκ που θεωρούνται και τα σημαντικότερα.
Επισκέψεις:8847
"Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων" Γι Τζιν Τζινγκ 易筋经 (Yì Jīn Jīng)
Γι Τζιν Τζινγκ 易筋经 (Yì Jīn Jīng) "Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων"
Το Γι Τζιν Τζινγκ δίδαξε τους μοναχούς Σάο Λιν πώς να χτίσουν την εσωτερική ενέργειά τους Τσι (Qì) σε ένα υψηλό επίπεδο και να την χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την υγεία τους καθώς και να ενισχύσουν την φυσικής του κατάσταση. Αφότου καλλιέργησαν οι μοναχοί τις ασκήσεις του αυτές, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο βελτίωσαν την υγεία τους, αλλά επίσης αύξησαν πάρα πολύ τη δύναμή τους...

Επισκέψεις:7887
"Πραγματεία καθαρισμού μυελού/εγκεφάλου" Σι Σούι Τζινγκ 洗髓经 (Xǐ Suǐ Jīng)
Σι Σούι Τζινγκ 洗髓经 (Xǐ Suǐ Jīng) "Πραγματεία για τον καθαρισμό μυελού/εγκεφάλου" - άσκηση του Τσι Κουνγκ 气功 (Qi Gong) που είναι ειδική στο να οδηγήσει το Τσι στον μυελό των οστών για να τον καθαρίσει, ή στον εγκέφαλο για να ενδυναμώσει το πνεύμα, με στόχο την φώτιση...

Επισκέψεις:11379
"Οκτώ κομμάτια μεταξιού" Πα Τουάν Τζιν 少林八段锦 (Shàolín Bā Duàn Jǐn)
Το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν 少林八段锦 (Shàolín Bā Duàn Jǐn) "Τα 8 κομμάτια μεταξιού Σαολίν ", γνωστό και ως "Οι 8 θεραπευτικές ασκήσεις Σαολίν", αποτελεί μία από τις παλιότερες φόρμες πρακτικής του μαλακού Τσι Κουνγκ, η οποία ασκούνταν από τους μοναχούς του ναού Σαολίν. Λέγεται ότι αρκετά νωρίς από την εποχή...

Επισκέψεις:8860
"Οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι" Λιού Τζι Τζουέ (六字訣 Liù Zì Jué)
Οι Έξι Θεραπευτικοί Ήχοι ή Λιού Τζι Τζουέ (Liu Zi Jue) είναι μία από τις πιο κοινές μορφές του κινεζικού Tσι Κουνγκ * (Qi Gong), και περιλαμβάνει το συντονισμό της κίνησης και αναπνοής με ειδικούς ήχους που αντιστοιχούν σε πέντε εσωτερικά όργανα και μία λειτουργία.

Επισκέψεις:10971
Το παιχνίδι των "Πέντε Ζώων" -五禽戏 (Wǔ Qín Xì)
Το Γου Τσιν Σι - «Το παιχνίδι των Πέντε Ζώων» (五禽戏, Wǔ Qín Xì) είναι ένα σύνολο από ασκήσεις Τσι Κούνγκ 气功 (Qì Gōng) - ενεργειακής άσκησης -  που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ένδοξης και ειρηνικής Δυναστείας Χαν (202 π.Χ. - 220 μ.Χ.). Λέγεται ότι ο εμπνευστής αυτής της ακολουθίας κινήσεων είναι ο "Χουά Το" 华陀 (Huá Tuó), ένας πολύ διάσημος γιατρός της εποχής αυτής που έχει μείνει στην ιστορία για την συνεισφορά του στον βελονισμό και την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. 

Επισκέψεις:7654
Αναπνευστική μέθοδος Του Να Κουνγκ 少林吐纳功 (Shàolín Tǔ Nà Gōng)
Το αντικείμενο της άσκησης του Σαολίν Του Να Κουνγκ 少林吐纳功 (shàolín tǔ nà gōng),είναι η καλλιέργεια της αναπνοής...

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών