Ο Σι Τζι Τσινγκ 释寂勤 (Shì Jì Qín) και η μέθοδος Σιν Γι Πα 心意把 (Xīn Yì Bǎ)

Ο δάσκαλος Σι Τζι Τσινγκ 释寂勤 (Shì Jì Qín 1831 - 1914) άνηκε στην 27η γενιά μοναχών Σαολίν των πρόσφατων χρόνων. Πήγε στο ναό Σαολίν το έτος 1836 σε ηλικία πέντε ετών. Το όνομά του ήταν Γου Κου Λουίν 吴古伦 (Wú Gǔ Lún). Τον δέχτηκε ως σπουδαστή του ο δάσκαλος Σι Τσαν Μο 释湛摩 (Shì Zhàn Mó) και του έδωσε το βουδιστικό όνομα Σι Τζι Τσινγκ. Στην αρχή της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qīng Cháo, 1644 - 1911), η κυβέρνηση απαγόρευσε την εξάσκηση των πολεμικών τεχνών από τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Οι μάχιμοι μοναχοί Σαολίν συνέχισαν να εξασκούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ένας στρατηγός με το όνομα Λιν Τσινγκ 麟庆 (Lín Qìng 1791 - 1846), θαύμαζε τις πολεμικές τέχνες του ναού Σαολίν και διέταξε τους μοναχούς να δείξουν τις μυστικές δεξιότητές τους. Οι μοναχοί φοβήθηκαν τον στρατηγό Λινγκ Τσινγκ επειδή οι πολεμικές τέχνες είχαν απαγορευτεί. Επειδή ο στρατηγός τους πίεσε πάρα πολύ οι μοναχοί άφησαν το ναό Σαολίν και μερικοί αυτούς επέστρεψαν σε μια κοσμική ζωή. Ο μοναχός Τζι Τσινγκ και ο δάσκαλος Τσαν Μο υποχώρησαν σε έναν μικρό ναό αποκαλούμενο Σι Γκούο Σι 诗果寺 (Shī Guǒ Sì), ένα μικρό μοναστήρι που συνδέονταν με το ναό Σαολίν και που αργότερα εργάστηκε για τη διατήρηση των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Ο μοναχός Τζι Τσινγκ διδάχτηκε από τον δάσκαλό του την τέχνη του Σιν Γι Πα 心意把 (Xīn Yì Bǎ), η οποία θεωρείται ως υψηλού επιπέδου ικανότητα.
 
Ο Τζι ΤΣιν εκπαιδεύτηκε και σε πολλές άλλες δεξιότητες του Σαολίν Γου Κουνγκ. Ανέπτυξε το Σιν Γι Πα στο πιο υψηλό επίπεδο και τώρα θεωρείται ο ιδρυτής του είδους "Γου Κου Λουίν" Κουνγκ Φου. Αργότερα ο μοναχός Τζι ΤΣιν επέστρεψε στον ναό Σαολίν, πήρε μερικά εγχειρίδια των πολεμικών τεχνών και αποχώρησε από το μοναστήρι. Επέστρεψε στην κοσμική ζωή και δίδαξε Σαολίν Κουνγκ Φου στο γιό του Γου Σαν Λιν 吴山林 (Wú Shān Lín, 1875 - 1970) της 2ης γενεάς του Σαολίν Σιν Γι Πα.

Το 1928 ο ναός Σαολίν καταστράφηκε και σχεδόν όλα τα εγχειρίδια και τα έγγραφα του μοναστηριού κάηκαν. Μετά από την πυρκαγιά του 1928 ένα μέρος από το αρχικό Σαολίν Κουνγκ Φου σχεδόν χάθηκε. Ευτυχώς ο δάσκαλος Τζι Τσινγκ και μερικοί από τους σπουδαστές του ήταν σε θέση να διατηρήσουν το κομμάτι του Κουνγκ Φου που περιλαμβάνει το Σιν Γι Πα.

Στα τέλη της περιόδου της Δημοκρατίας Κίνας (1911 - 1949), ο γιός του Τζι Τσινγκ ή Γου Κου Λουίν, ο Γου Σαν Λιν, κλήθηκε από το μοναχό Σι Τσεν Σούι 释贞水 (Shì Zhēn Shuǐ) έναν μοναχό από τους επιζώντες μοναχούς της καταστροφής του '28, να εισέλθει στο ναό για να επαναφέρει την πρακτική του Σαολίν Σιν Γι Πα. Κατά τη διάρκεια τριών ετών που παρέμεινε στο ναό, ο Γου Σαν Λιν δίδαξε τους μοναχούς. Μετά τα τρία χρόνια ο δάσκαλος Γου Σαν Λιν έφυγε από το ναό Σαολίν. Ωστόσο, επέστρεψε τη δεκαετία του ΄60, όταν ο γενικός γραμματέας της ένωσης πολεμικών τεχνών της Κίνας, Λι Τζι Τιέν (Li Ji Tian) επισκέφτηκε το ναό Σαολίν με σκοπό να κάνει έρευνα πάνω στις παραδοσιακές δεξιότητες του μοναστηριού. Ο δάσκαλος Γου Σαν Λιν λίγο πριν πεθάνει όρισε ως διάδοχο τον μαθητή του, Τσανγκ Τσινγκ Χε 张庆贺 (Zhāng Qìng Hè, 1931 - 2004) 3ης γενεάς του Σαολίν Σιν Γι Πα. Εκείνος αργότερα όρισε ως διαδόχους του τον εν ζωή μοναχό Σαολίν Σι Ντε Τζιέν 释德建 (Shi De Jian) και τον σεβαστό δάσκαλο Γου Ναν Φανγκ φυσικό απόγονο του Γου Κου Λουίν. Κατά συνέπεια η αληθινή καταγωγή των πολεμικών τεχνών Σαολίν συνεχίζεται σε αυτές τις ημέρες. Ο μοναχός Ντε Τζιέν και ο Γου Ναν Φανγκ είναι δάσκαλοι 4ης γενιάς του Σιν Γι Πα και διατηρούν ως σήμερα τον πολύτιμο θησαυρό του ιδιαίτερου και αυθεντικού αυτού ύφους του παραδοσιακού Σαολίν που θεωρείται δίκαια ως η επιτομή της πολεμικής τέχνης και του πνεύματος του Τσαν (Ζεν).
 
Συγκεκριμένα η γενεαλογία Σι Γιν Πα έχει ως εξής:
Γου Κου Λουίν 吴古轮(释寂勤) - Wú Gǔ Lún (Shì Jì Qín)
Γου Σαν Λιν 吴山林 - Wú Shān Lín
Γου Τιαν Γιόου 吴天有 - Wú Tiān Yǒu
Γου Γιόου Τε 吴有德- Wú Yǒu Dé
Τσανγκ Τσινγκ Χε 张庆贺(释行性)- Zhāng Qìng Hè (Shì Xíng Xìng)
Γου Ναν Φανγκ 吴南方 (Wú Nán Fāng) & Σι Ντε Τζιέν 释德建 (Shì Dé Jiàn)
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών