Γουέν Γου 文武 - "Η επιείκεια και η αυστηρότητα"

Συνδύασε "επιείκεια" και "αυστηρότητα" για να ζήσεις μια ισορροπημένη ζωή

文武之道 ,一張一弛 Αρχαίο κινέζικο γνωμικό


Ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Ζόου 周朝 (Zhōu Cháo, 1046 – 256 π.Χ ), ο βασιλιάς Γου (周武王) και ο πατέρας του ο βασιλιάς Γουέν (周文王), έφτιαξαν το όνομά τους από τους χαρακτήρες Γουέν 文 (wén) και Γου 武 (wǔ).

Αυτοί οι χαρακτήρες αποτελούν το τέλειο συνδυασμό ικανοτήτων που ένας άντρας μπορεί να διαθέτει: Το Γουέν 文 αναφέρεται σε ακαδημαϊκά και κοινωνικά θέματα, ενώ το Γου 武 αναφέρεται σε στρατιωτικά ζητήματα και τις πολεμικές τέχνες.

Ένα άτομο όταν έχει εξελιχθεί και στις δυο αυτές, λέγετε ότι κατέχει το "Γουέν Γου Σουάνγκ Τσουάν" 文武雙全 (wén wǔ shuāng quán) στα κινέζικα, θα ήταν ένας καλός μελετητής και ταυτόχρονα ένας μάχιμος στρατιώτης, ένας δεξιοτέχνης τόσο της πένας όσο και του σπαθιού.

Ο χαρακτήρας 文 χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους χαρακτήρες για να σχηματίσουν λέξεις όπως Γουέν Χουά 文化 (wén huà) που σημαίνει "πολιτισμός" και Τσόνγκ Γουέν 中文 (zhōng wén), που σημαίνει "κινεζική γλώσσα".

Το Γου 武, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους χαρακτήρες για να δημιουργήσει έννοιες που συνδέονται με την μάχη και τον πόλεμο, όπως Γου Τσι 武器 (wǔ qì), τα "όπλα", ή Γου Σου 武術 (wǔ shù), τις "πολεμικές τέχνες".

Ο βασιλιάς Γουέν είναι γνωστός επίσης και για τη συμβολή του στο Ι Τσίνγκ (易經), το γνωστό εγχειρίδιο μαντικής που είναι ένα από τα παλαιότερα αρχαιότερα κλασικά κινεζικά κείμενα, γνωστό και ως το "Βιβλίο των Αλλαγών" ή Τζόου Γι 周易 (Zhōu Yì).

Το Ι Τσίνγκ παρουσιάζει 64 εξάγραμμα που σχηματίζονται από διαφορετικές εκδοχές των οκτώ βασικών τριγράμμων τα οποία έχουν συνταχθεί από τον θρυλικό Φου Χι 伏羲(Fúxī). Αυτά είναι τα σύμβολα που οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν για αιώνες ώστε να ερμηνεύσουν και να αποδώσουν τις διάφορες εναλλαγές που συντελούνται σε γη και ουρανό.

Στον βασιλιά Γουέν αποδίδεται η σύνταξη των 64 εξαγράμμων και η απόδοση των εννοιών που σχετίζονται με κάθε ένα από αυτά.

Ο γιος του, ο βασιλιάς Γου, ή "ο βασιλιάς στρατηγός" στα κινέζικα, έλαβε το όνομά του χάρη στις διοικητικές του ικανότητές.

Αν και ο πατέρας του, ο βασιλιάς Γουέν, θεωρείται ο ιδρυτής της δυναστείας Ζόου, πέθανε κατά την προηγούμενη δυναστεία των Σανγκ 商朝 (Shāng cháo).

Ήταν ο βασιλιάς Γου που ένωσε τις γειτονικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του και οδήγησε με επιτυχία τη μάχη εναντίον των Σανγκ ώστε να καταστεί ο ίδιος αυτοκράτορας της δυναστείας Ζόου.

Αυτοί οι δύο βασιλιάδες σχετίζονται με την ίδρυση μιας από τις πιο βιώσιμες Κινέζικες δυναστείες και είναι γνωστοί στην ιστορία της Κίνας για την μεγάλη τους επιτυχία στην σωστή διακυβέρνηση.

Υπάρχει ένα κινέζικο ιδίωμα που τιμά τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο βασιλιάδες κυβέρνησαν 文武之道 ,一張一弛 (Wén wǔ zhī dào, yī zhāng yī chí) όπου αποδίδει την ουσία των δύο προαναφερόμενων αρετών: Ζήσε τη ζωή σου, όπως οι βασιλιάδες Γουέν και Γου που έχουν κυβερνήσει την χώρα· Συνδύασε επιείκεια και αυστηρότητα για να ζήσεις μια ζωή ισορροπημένη.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών