"Η μεγάλη γροθιά ανάμεσα στα χέρια" Τα Τουνγκ Μπέι Τσουάν 大通臂拳 (Da Tong Bei Quan)

Το όνομα Τουνγκ Μπέι Τσουάν 通臂拳 (Tōng bì quán) "Η γροθιά ανάμεσα από τα χέρια", εύκολα συγχέεται με την μορφή που ονομάζεται Τουνγκ Μπι Τσουάν (Tōng bì quán) του Γου Σου 武术 (Wǔshù). Σε αυτή την μορφή του Γου Σου, το Τουνγκ σημαίνει "περνώ ανάμεσα" και το "Μπι" σημαίνει "πλάτη". Το όνομα δηλώνει πως η ενέργεια στέλνεται "διαμέσου της πλάτης" βγαίνοντας με ελικοειδή μορφή από την σπονδυλική στήλη. Το Σαολίν Τουνγκ Μπέι, έχει όχι μόνο διαφορετική άποψη αλλά και διαφορετικούς κινεζικούς χαρακτήρες. Σε αυτή την περίπτωση ο χαρακτήρας Μπέι σημαίνει "χέρι". Πολλές φορές ο χαρακτήρας Μπέι προφέρεται Μπι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση των μορφών, εάν κάποιος δεν γνωρίζει τους χαρακτήρες. Επιπροσθέτως στο Σαολίν Τουνγκ Μπέι Τσουάν, η λέξη Τουνγκ, προέρχεται από την κινεζική λέξη Τουνγκ Τον (Tong Ton). Είναι απλά ο διπλασιασμός του χαρακτήρα που σημαίνει "περνώ ανάμεσα". Η σημασία της λέξης είναι όλος, ολόκληρος, ολοκληρωμένος, γεμάτος.
 
Το σύστημα Σαολίν Τουνγκ Μπέι Τσουάν περιλαμβάνει αρκετές μορφές πολεμικών τεχνών Σαολίν. Ο μεγάλος δάσκαλος Σι Σου Σι 释素喜 (Shi Su Χi 1924 - 2006), ήταν ο ηγούμενος του νότιου ναού Σαολίν το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα στο Τουνγκ Μπέι Τσουάν και αναφέρεται ως "Ναν Γιουάν Τουνγκ Μπέι Τσουάν" 南院通臂拳 (Nán yuàn tōng bì quán) "Η γροθιά ανάμεσα στα χέρια του Νότου".

Το σύνολο του Σαολίν Τουνγκ Μπέι Τσουάν, δημιουργήθηκε βασισμένο σε 3 θεμελιώδης μορφές Σαολίν: Τη μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 (Xiao Hong Quan) "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου", τη μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Da Hong Quan) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου" και τη μορφή Χόου Τσουάν 猴拳 (Hou Quan) "Η γροθιά της μαϊμούς". Επιμέρους στοιχεία του κάθε θεμέλιου υπάρχουν σε όλα τα σύνολα Τουνγκ Μπέι Τσουάν.

Στην περίοδο της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279 μ.Χ.) ο τότε ηγούμενος του ναού Σαολίν σεβασμιότατος Φου Γιού 福居 (Fú Jū) συνέλεξε από τα αρχεία του ναού για την πυγμαχία Σαολίν διάφορες φόρμες μεταξύ των οποίων και το Τα Τουνγκ Μπέι Τσουάν και τις έβαλε σε ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών Σαολίν. Αυτό το εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για τον κλειστό κόσμο των μοναχών με σκοπό αυτές οι μορφές να μη δημοσιοποιηθούν στον έξω κόσμο. Το Τουνγκ Μπέι Τσουάν ήταν ένα από τα πιο φημισμένα και πρακτικά  συστήματα του ναού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους μάχιμους μοναχούς στην κατατρόπωση των εχθρικών στρατών των διάφορων δυναστειών. Ενώ ανήκει στο εγχειρίδιο Σαολίν με τις μη δημοσιοποιημένες μορφές πυγμαχίας, είναι το μόνο που δημοσιοποιήθηκε.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών