Η παρουσία της υπομονής

Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας βαθμός υπομονής. Σε κάποιους βρίσκεται σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα τους και σε κάποιους σε πολύ μικρότερο. Η υπομονή στην καθημερινότητα μας είναι αναγκαία, είναι αυτό που σε καθιστά ικανό να φέρεις εις πέρας πολλές εργασίες και κατορθώματα που αλλιώς θα έμοιαζαν αδύνατον να συμβούν. Ο ορισμός που δίνει ένα λεξικό περιέχει μια σειρά λέξεων όπως αντοχή, επιμονή και ανοχή σαν τα ουσιώδη συστατικά της υπομονής. Αυτές οι ίδιες ιδιότητες είναι επίσης απαραίτητες για να διδαχθείς, να εξασκήσεις και να διδάξεις Σαολίν Γου Κουνγκ 少林武功 (Wu Gong) "Πολεμικό Κουνγκ Φου". Η παρουσία ή η απουσία της υπομονής σε ένα δάσκαλο του Σαολίν Γου Κουνγκ επηρεάζει άμεσα τη σχέση μαθητή-δασκάλου. Εκείνοι που έχουν προικιστεί με ένα μεγαλύτερο βαθμό υπομονής θα καλλιεργήσουν τους μαθητές τους να έχουν τη σοφία να εξαντλήσουν τη διαδικασία της μάθησης. Εκείνοι που έχουν προικιστεί με λιγότερη υπομονή θα είναι πιο απαιτητικοί στη διαδικασία της εκμάθησης και λιγότερο πρόθυμοι να επιτρέψουν στο άτομο να αναπτυχθεί από μόνο του. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ικανότητα εκμάθησης. Εκείνοι που μαθαίνουν γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια θα εξελιχθούν με την καθοδήγηση ενός δασκάλου που έχει λίγη υπομονή, ενώ ένα άτομο που μαθαίνει αργά μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του και πιθανόν να εγκαταλείψει την προσπάθεια με τον ίδιο δάσκαλο.

Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία της υπομονής μόνο στο δάσκαλο αλλά επίσης και στους μαθητές. Ένας μαθητής που έχει μεγάλη υπομονή είναι πιο πρόθυμος να επιτρέψει στο δάσκαλο να του διδάξει το πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι θα διδαχθεί πολύ πιο δύσκολες και προχωρημένες πρακτικές όταν ο δάσκαλος δει ότι είναι έτοιμος. Ενώ ένας μαθητής με λιγότερη υπομονή βαριέται εύκολα και είναι λιγότερο πρόθυμος να περιμένει τη σοφία του δασκάλου να του δείξει το μονοπάτι.

Η υπομονή στο Γου Κουνγκ, είτε είναι η εξάσκηση εξωτερικών κινήσεων διάφορων φορμών, είτε οι εσωτερικές κινήσεις του Τσαν, είναι ένα χαρακτηριστικό που καλλιεργεί την καρδιά, το σώμα και το νου. Η υπομονή είναι πρόκληση και συνεχής διαδικασία εκμάθησης για να την διατηρήσεις και να την επεκτείνεις. Έπειτα είσαι έτοιμος να διδάξεις την υπομονή και στους άλλους.

Ας μοιραστούμε λίγα αποσπάσματα από μερικούς περιπατητές του μονοπατιού. Σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε ποια είναι η πραγματική σημασία της υπομονής.

"Η υπομονή για μένα είναι η προθυμία να περιμένω τα πράγματα να βρουν το δρόμο τους. Να μην συνδέεσαι συναισθηματικά στο τώρα και στο αμέσως. Το να αποδεχθείς χρειάζεται χρόνο όπως και για να κατορθώσεις αποτελέσματα. Η αλλαγή χρειάζεται χρόνο".

Σουνγκ Μέι (Song mei) Μαθητής του Γου Κουνγκ.

"Η υπομονή για μένα είναι να ακολουθείς το μονοπάτι ενός πραγματικού δάσκαλου."

Δάσκαλος και μαθητής του Γου Κουνγκ.

"Η υπομονή για μένα είναι η κατανόηση του εαυτού μου και των άλλων. Η υπομονή σχετικά με το Κουνγκ Φου, είναι η κατανόηση και ο σεβασμός των στόχων μου, η πρόοδος και η αυτοπειθαρχία μου. Είναι επίσης ο σεβασμός και το να ακολουθήσω το μονοπάτι που ο δάσκαλος μου έχει ορίσει για μένα στην εκπαίδευσή μου."

Μαθητής του Γου Κουνγκ.

"Η υπομονή είναι να προσέχεις πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εκμάθησης. Η εκμάθηση είναι μια συνεχής εξέλιξη όπου η προσοχή χρειάζεται από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια. Δεν θα πρέπει να επιθυμείς γρήγορα αποτελέσματα αλλά να απολαμβάνεις και να εκτιμάς της διαδικασία της εκμάθησης."

Μαθητής του Γου Κουνγκ.

"Η υπομονή για μένα είναι να έχεις χρόνο και να γνωρίζεις ότι τα πράγματα που έχεις ανάγκη θα έρθουν σε σένα. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεσαι."

Μαθητής του Γου Κουνγκ.

"Το να είσαι υπομονετικός δεν είναι κάτι άχρηστο, είναι η εσωτερική βεβαιότητα της επίτευξης του σκοπού σου".

Σι Γιάν Τσούο (Shi Yan Zhuo)

"Στην παρουσία της υπομονής υπάρχει ένα φως. Φωτίζει τις καρδιές μας, μας γεμίζει με σοφία, το οποίο με τη σειρά του μας δίνει δύναμη να αντέξουμε, να υπομείνουμε και να ανεχτούμε τις χαρές και τις λύπες της ζωής μας."

Σι Σινγκ Ζουέι (Shi Xing Ruei)

Ο καθένας μας ξέρει τι σημαίνει η υπομονή γι' αυτόν. Θα έπρεπε όμως να ξοδέψουμε χρόνο να μάθουμε τι σημαίνει η υπομονή και για τους άλλους. Κάπου εκεί στη μέση βρίσκεται η υπομονή, ιδιαίτερα όταν περπατάς στο πραγματικό μονοπάτι.

Σι Σινγκ Ζουέι (Shi Xing Ruei) - 32η γεννεά μοναχών Σαολίν


Στείλτε στα σχόλια την δικιά σας ιδέα για την υπομονή.


Μαθητής του Γου Κουνγκ
Μαθητής του Γου Κουνγκ
Η υπομονή, όταν δεν προκύπτει από ηδονισμό, είναι συστατικό στοιχείο της θέλησης για ζωή. Απαιτεί τη σοφία που οδηγεί στην κατανόηση της πραγματικότητας, και το σθένος για την αποδοχή της και την εφαρμογή κάθε απόφασης. Το μονοπάτι για τη δημιουργία περνάει απαραίτητα και μέσα από την υπομονή.


Μαθητής του Γου Κουνγκ
Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012
επισκέπτης
επισκέπτης
Υπομονή ,είναι αυτο που σε κρατάει ζωντανό,η θέληση να περιμένεις να δεις τι θα σου συμβεί στη ζωή
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013
Σπουδαστής Γου κουνγκ
Σπουδαστής Γου κουνγκ
Η υπομονή είναι η μόνη ικανότητα η οποία εναντιώνεται στην πίεση που ασκεί ο χρόνος και στην τάση του ανθρώπου για διαρκή και άμεση βελτίωση.
Οι μη μυημένοι στην υπομονή λανθασμένα θα την χαρακτηρίσουν και ως αδράνεια. Οι γνώστες γνωρίζουν πως είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό σκαλοπάτι της σκάλας που οδηγεί στην αυτοβελτίωση.
Τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα που απαιτούνται για την καλλιέργεια της υπομονής είναι τεράστια, ειδικά όταν αυτή επιτυγχάνεται μέσα από επίπονες σωματικές δραστηριότητες.
Μέσα από τις διαδικασίες αυτές ο ασκούμενος αναγκάζεται να νικήσει τον εαυτό του και με τον καιρό μετατρέπεται σε έναν πραγματικά ισχυρό άνθρωπο ο οποίος μπορεί υπομονετικά να διαχειριστεί αποτελεσματικά και τις πιο απαιτητικές καταστάσεις.
Η υπομονή απαιτεί ενέργεια για να καλλιεργηθεί γι αυτό προσφέρει και απίστευτη δύναμη όταν αποκτηθεί.
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014
Αποστείλτε ένα σχόλιο

:
 

: (προαιρετικό)


: (προαιρετικό)


:
 
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών