Μυϊκό σύστημα

Περιλαμβάνει: Σκελετικού μύες, καρδιακούς μύες, λείους μύες
Λειτουργία: Δίνει κίνηση σε τμήματα του σκελετού, αντλεί αίμα, δημιουργεί την κινητικότητα εσωτερικών οργάνων.

Ειδικά χαρακτηριστικά:
  • Τα μυϊκά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να συρρικνόνονται να γίνονται κοντύτερα και χοντρά, αλλά και να επιμηκύνονται και να γίνονται λεπτά. Ονομάζονται μυικές ίνες.
  • Οι Σκελετικοί μύες συνδέουν τα οστά και είναι γραμμωτοί. Ευθύνονται για την κίνηση του σώματος. Είναι ριγωτοί και γραμμωτοί στην εμφάνιση.
  • Καρδιακοί μύες βρίσκεται στα τοιχώματα της καρδιάς. Ενεργούν χωρίς τη θέλησή μας βάση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος και είναι επίσης γραμμωτοί.
  • Οι Λείοι μύες βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, της μήτρας, των αιμοφόρων αγγείων και άλλων εσωτερικών οργάνων. Οι ίνες δεν είναι ραβδωτές και η κίνησή τους είναι ακούσια πάλι βάση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.
 
Ειδικότερα:
Οι μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται με την κίνηση ή την άσκηση του σώματος κατά κύριο λόγο ταξινομούνται ανάλογα με τους ακόλουθους τρεις τύπους συστολής
  1. Ομόκεντρη σύσπαση: Κάθε σύσπαση που προκαλείται όταν ο μυς μικραίνει υπό κάποιο φορτίο ή ένταση είναι γνωστή ως ομόκεντρη σύσπαση. Για παράδειγμα, οι τετρακέφαλοι μύες στην ομόκεντρη συστολή του μηρού (συρρίκνωση) κατά την ανοδική φάση μιας κίνησης χαμηλού καθίσματος (όταν η κίνηση είναι κατά τη διεύθυνση του βέλους), όπως μπορεί να φανεί στην παρακείμενη εικόνα.
  2. Εκκεντρική σύσπαση: Οι μύες όχι μόνο "συρρικνώνονται", αλλά μπορούν επίσης να επιμηκυνθούν κάτω από ένα φορτίο ή ένταση. Μια εκκεντρική συστολή αναφέρεται σε κάθε συστολή, όπου ο μυς μακραίνει κάτω από ένα φορτίο ή ένταση. Έτσι, στην άσκησης ενός καθίσματος, οι μύες του τετρακέφαλου θα συρρικνωθούν έκκεντρα (επιμηκυνθούν) στην καθοδική φάση της κίνησης (αντίθετα από την κατεύθυνση του βέλους), σύμφωνα με την εικόνα.
  3. Ισομετρική σύσπαση: Οι μύες δεν χρειάζεται να μετακινηθούν καθόλου (συσταλούν ή επιμηκυνθούν) να συσπειρωθούν ή να αναπτύξουν ένταση. Μία ισομετρική συστολή αναφέρεται σε οποιοδήποτε σύσπαση των μυών, όπου λαμβάνει χώρα λίγη ή καθόλου κίνηση. Αν κατά τη διάρκεια ενός καθίσματος το άτομο σταματήσει να κινείται σε ένα ορισμένο σημείο (ας πούμε στα μισά της διαδρομής προς την άνοδο) και στη θέση αυτή μείνει για 10 δευτερόλεπτα, ο τετρακέφαλος μυς θα διατηρούσε μια ισομετρική συστολή και θα εξακολουθούσε να είναι κάτω από το φορτίο / ένταση, αλλά χωρίς κίνηση.
Πολλοί σκελετικοί μύες συσπώνται ισομετρικά προκειμένου να σταθεροποιήσουν και να προστατεύσουν τις ενεργές αρθρώσεις κατά την διάρκεια της κίνησης. Έτσι, ενώ οι μύες του τετρακέφαλου συσπώνται ομόκεντρα κατά την ανοδική φάση ενός καθίσματος και έκκεντρα κατά την καθοδική φάση, πολλοί από τους βαθύτερους μυς του ισχίου συσπώνται ισομετρικά για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του ισχίου κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ομόκεντρη και έκκεντρη είναι επίσης όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την φάση μιας κίνησης. Η ομόκεντρη κατάσταση είναι η φάση της κίνησης που χρησιμοποιείται για να ξεπεραστεί η βαρύτητα ή ένα φορτίο, ενώ έκκεντρη κατάσταση είναι η φάση αντίστασης της βαρύτητας ή του φορτίου. Έτσι, για τις κάμψεις (push ups) η ομόκεντρη φάση είναι η κατάσταση όπου η βαρύτητα έχει ξεπεραστεί ενώ η έκκεντρη φάση είναι η καθοδική φάση όπου υπάρχει αντίσταση στη βαρύτητα.

Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών